Windows Server 2008 kom som et friskt pust i 2008 med sin første ordentlige type 1 Hypervisor.
Type 2 hypervisors fra MS er f.eks Virtual Server 2005 R2, Virtual PC, og Windows Virtual PC i Windows 7. Sistnevnte er en motor som lar maskinen kjøre XP-Mode, med tilgang til applikasjoner sømløst fra Win 7 (Tilhører MED-V løsningen til MS som er i Microsoft Desktop Optimazion Pack 2010).
Felles for disse type 2 Hypervisorene er at de ikke støtter x64 VM.
Dette er selvsagt støttet i Hyper-V, og Microsoft tok for alvor opp kampen mot vmware.
I Windows Server 2008 R2 har de gjort ytterligere forbedringer, og komt med noe som kvalifiserer seg som en god kandidat i kampen mot verdens beste oppfinnelse, nemlig CSV.
Clustered Shared Volume er en 'share everything'-modell som lar flere Noder i clusteret aksessere samme volum. Dette gir også andre muligheter og forbedringer, som støtte for Live Migration uten nedetid.
Før måtte man bruke Quick Migration. For å optimalisere dette måtte man ikke ha flere VM på samme LUN, da det i praksis er LUNet som blir 'feilet over' til en annen node. Dersom man hadde flere VM på samme LUN, ble alle disse berørt av Quick Migration, som medførte nedetide under flyttingen. Dette er altså en saga blott i 2008 R2, og det er enklere å implementere Hyper-V i Failover Cluster enn noen gang.
En annen faktor som spiller inn i valget av virtualisering, er selvfølgelig kostnad.
Eksempel på regnestykke:
Dersom man kjøper en Windows Server 2008 R2 Enterprise lisens, kan man gjøre følgende:
1. Installere OS`et på hardwaren som støtter Hardware virtualization (Intel-VT eller AMD-V)
2. Installer KUN Hyper-V-rollen på server
3. Installere 4 VM med Windows Server 2008 R2 Enterprise.
Dette gir regnestykket 1+4 = 5. Man får da tilgang til 5 versjoner av Windows server, til summen av 1.
Her har man altså Hypervisoren inkludert og integrert i operativsystemet, så hvorfor skal man da i det hele tatt vurdere en tredjepart ?
Vmware i seg selv koster penger, og dersom man skulle hatt tilsvarende løsning der med 5 instanser av Windows Server 2008 R2, måtte man da ha kjøpt 5 lisenser.
Så tilbake til overskriften ? Det er vel ingen som kjører VMWARE frivillig i 2010 ?
No comments:
Post a Comment